Utveksling.

Skal du reise på et utvekslingsår vil jeg si det er best å starte med søknadsprosessen så tidlig som et år før avreise, (jeg søkte i August i 2009) det gir deg bedre tid til å få ordnet alt med eventuelle sprøyter du må ta, visum, og forskjellige andre ting.
Det er mest normalt å reise VG2, for dette er det eneste året lånekassa gir stipend til. Det går selvfølgelig også ann å gå året om igjen hvis du heller vil dra på utveksling i VG1 eller VG3, men det får du jo finne ut av selv. Og som sakt vil ikke lånekassa gi deg noe stipend hvis du velger å reise i enten første eller tredje, så det vil komme ut av egen lomme - noe som er dyrt.

1. RÅDGIVER
Med mindre du er forberedt på å ta igjen året du har vært borte, så er en ganske sentral del av utvekslingsåret å det godkjent av skolen din. Snakk med rådgiver, lærere eller avdelingsleder og finn ut hva som skal til.
Finn ut om skolen har noen fag du må ta får å få året godkjent, finn ut om du må ta med deg for eksempel norsk boka til statene - får så å ta privatist eksamen i norsk når du kommer hjem igjen. Det er ikke nødvendigvis disse kriteriene som gjelder får din skole, for det varierer veldig.  
(Sånn som med min skole trenger jeg ikke ha med norskboka eller ta eksamen i norsk når jeg kommer hjem. Men det er visse fag jeg må ha, som f.eks matte og engelsk.)

2. VALG AV ORGANISASJON
Godkjent av lånekassa 2010/2011:
- American Field Service (AFS)
- Aspect Education Norway
- EF High School Year
- Explorius
- Into Education
- (Rotary International Youth Exchange)
- Speak Norge
- (Steinerskolen på Hedmarken)
- STS High School Foundation
- Youth for Understanding (YFU)
(Det at disse organisasjonene er godkjent av lånekassa betyr at det er mulighet får at du kan få stipend dersom du velger å reise med en av disse. Frem til du reiser kan selvfølgelig dette ha forandret seg så det er veldig viktig at du sjekker det hvis du vil ha stipend.)

3. KONTAKT/INTERVJU
Etter at du har funnet ut hvilken organisasjon som passer for deg:
(Jeg skriver dette ut i fra min personlige erfaring og det er ikke nødvendigvis sånn som dette med alle organisasjoner, men det er sånn med EF)
Jeg måtte sende inn en søknad til organisasjonen, dette kan gjøres i papirformat (sånn som jeg gjorde) eller elektronisk, når de har gått gjennom søknaden vil de ringe til deg når de har ledig tid til å intervjue deg. Dette er antakeligvis ikke bindende (kommer vel ann på organisasjonen du velger, men jeg vil tro det ikke er det). Uansett om du ikke er sikker på hvilken organisasjon du skal velge, er de åpne får spørsmål og det er bare å spør om alt du lurer på, dette gjelder også under intervjuet.
 Under intervjuet er hensikten å finne ut om du er moden nok til å dra på utveksling, og organisasjonen avgjør om du passer til dette eller ikke. De fleste pleier å bli godkjent, det står som oftest på karakterene. Det er ofte et krav på at du må ha minst 3 i alle fag.

Med EF var det hvertfall sånn at intervjuet består av to deler;

Del 1: Dette er et gruppe intervju, og hvis du ser får deg en stor gruppe med mange folk, så kan jeg berolige deg å si at det ikke nødvendigvis er mange på dette gruppe intervjuet. (Jeg ble intervjuet sammen med en annen potensiell student, og henne kjente jeg fra før av siden vi gikk i samme klasse.) I denne delen av intervjuet setter de deg inn i diverse situasjoner som det er sannsynlig at du vil havne i, i løpet av året. De spør åssen du ville reagert og hva du ville gjort får å hindre det. Med den organisasjonen var det også sånn at vi måtte skrive brev til vertsfamilien, hvor ve skulle fortelle litt om oss selv og hva vi så fram til, hvilke interesser vi har o.l.

Del 2: Dette er det individuelle intervjuet, hos EF foregår ca. halvparten av dette på engelsk så de får en smak av den engelsk kunnskapen du allerede har. De går også over søknaden du sendte inn tidligere å retter på diverse feil du kanskje har gjort. (Mens du gjør dette skriver de andre i gruppen din brevet til deres fremtidige vertsfamilie, og omvendt.)

4. TATT MED I PROGRAMMET
Etter intervjuet er det bare å vente på bekreftelse på om du er tatt med i programmet. Dette er en ganske endelig avgjørelse på om du drar eller ikke. Hvis du avbryter seinere når du har begynt betalingen, vil du få refundert pengene dine igjen. Dette er dessverre ikke mulig hvis du allerede har reist til USA og begynt året ditt, og så reiser hjem. (Dette kommer jo helt ann på hvilken organisasjon du velger å reise med, men dette er sånn EF har det hvertfall.)

5. PAPIRARBEID
Papirarbeidet er kjedelig og tidskrevende, det kan blir mange lange timer hvor det eneste du gjør er å fylle ut papirer hvor de spør om alt mulig. De vil spør om all informasjon om diverse sykdommer du hadde som barn (Note; Vannkopper), hva din blodtyper er, o.l. Og det er bare "Certificate of Health" - skjemaet, etter det er det også "Letter of Recommendation", "Rules and Regulations", "Academic Transcripts", "Family Album" og til sist må du sende inn seks passbilder. Det er mye å gjøre og som sakt vil det ta tid. Men hvis du virkelig vil dette er det noe du må gjennom dessverre.

6. GODKJENNELSE
Alle papirene må bli godkjent av organisasjonen i Norge før de blir sendt over til organisasjonen i vertslandet, det er når dette er gjort jakten på din vertsfamilie starter.

7. VENTING
Det kan ta en god stund før du hører noe som helst fra organisasjonen, men når du gjør det er all ventingen verdt det. Hvorfor tar det så lang tid, spør du? Det er fordi organisasjonen leter etter den familien som passer best til deg, en annen grunn er også at vertsfamiliene også må gå gjennom en lang søknadsprosess. Alle EF sine familier blir intervjuet, bakgrunns sjekket og får besøk av en av representantene i vertslandet.

8. AMBASSADE BESØK
Her skrevet alt det om min opplevelse på ambassaden i et innlegg ---> Hello there, I'm a link - press meee!
Der kan du lese alt som trengs for at ditt ambassade besøk ikke skal gå rett i dass (forhåpentligvis..)

2 kommentarer:

  1. Hei:)
    Hvilken linje gikk/går du på i Norge?
    Går medier og kommunikasjon selv, og er skikkelig urolig for at jeg ikke får året mitt godkjent -.-

    SvarSlett
  2. Hei.
    Jeg gikk vanlig almenn, men jeg er sikker paa at du kan faa aaret godkjent, bare husk aa snakke med raadgiveren paa skolen hjemme mens du er her.
    - Helene.

    SvarSlett